Проглас (2/1995)

Арxив | брой 2 / 1995

Духовните вълни не са революция, а осенение!

Човек е родено бъдеще като изказ на благовестието и воля на изпълнението! Огън, вода и плът; вик, меч и слово – вик за живот, меч за развитие и слово за обожествяване! Затова хората знаеха пътищата до боговете и прилагаха ритуали, магии и тайнства.

Идеята за Вавилонската кула е настъпление към небесата, но незавладяна позиция в Царството Небесно, което Духовната вълна на Мъдростта трябва да осъществи.

Проточена е една нескъсваема нишка: от начеващо съзнание до себесъзнаващата Мъдрост и освобождаващата Истина, от познанието до безсмъртието, от мистерията на човека до мистерията на Космоса – за да се одухотвори материята и осъществи Духът!

Мъдростта е свобода от образи, символи и догми! Тя е свобода от страх и динамизиране на еволюцията с идея за световна душевност – мировото битие.

Духовната вълна на Мъдростта не носи отрицание – природата е безжалостна, но не и жестока!

Човек е родено бъдеще!

 

Още от броя
AXIS LIBRI (2/1995) Вълната на Мъдростта е възрастта на духовната зрялост на човечеството. The wave of Wisdom is the age of the spiritual maturiti of manking. ... Проглас (2/1995) Духовните вълни не са революция, а осенение! Човек е родено бъдеще като изказ на благовестието и воля на изпълнението! Огън, вода и плът; вик, меч и слово – вик за живот, меч за ... Духовната вълна на Мъдростта в битието Вълната на Мъдростта е възрастта на духовната зрялост на човечеството. Пътят, който имаме да ходим, с покрова, който сме получили, да бъде така достоен, както Небето го иска, а нашата ... Върху Посланието - Евангелия (2/1995) Евангелия Стиховете от Светото евангелие са канделабри в храма на Мъдростта! С отговорност и лично достойнство човек трябва да изпълнява волята на Всевисшия в служение, за което ... Възнесение Христово Възнесението осъществява присъствието ни в Бога! Възнесението е един от най-големите празници в светата Христова църква – празник, който трябва да имаме в душите си; опорен камък ... Окултизъм и мистицизъм Кабала (продължение) (продължение) В библейските разкази и повествования се крият висши световни тайни! Из „Зохар“ Кабалата е едно съкровение, което постепенно се е откривало на чов ... Школата върху Агни Йога (2/1995) Върху Агни йога Огънят е утробата на мисълта! 24. Някой ще каже: „Всичко мога да приема, но не и пророчеството.“ Отговорете: „Да забравим тази дума.“ ... Религията в съвременната демокрация „Кесаревото кесарю, а Божието Богу!“ (Матей 22:21) Предстои да разгледаме един изключително труден за дефиниране проблем – ролята и мястото на религията в съвремен ...